Bewoners van de Batavierenstraat, Diergaardesingel en West-Kruiskade in Rotterdam zijn woedend nadat ze ontdekten dat de organisatie achter de omstreden muurschilderingen in hun wijk onjuiste informatie verstrekte over de verspreiding van folders voor buurtparticipatie. Wat begon als een kunstproject, heeft nu geleid tot een storm van verontwaardiging, terwijl de bewoners zich bedrogen voelen door een misleidende communicatiecampagne.
Volgens de organisatoren waren er meer dan zeventig folders verspreid om de buurtbewoners te informeren over de geplande muurschilderingen. Maar uit een eigen onderzoek van de bewoners blijkt een verontrustende realiteit: van de 71 brievenbussen in de wijk hadden slechts 19 een JA-sticker, wat betekent dat slechts deze huizen reclame ontvingen. De overige 52 huizen met een NEE-sticker kregen helemaal geen informatie, ondanks dat de organisatie beweerde dat er zeventig folders bezorgd waren. Dit betekent dat driekwart van de bewoners in het duister tastte over het kunstproject dat hen direct aangaat.
“Dit is pure misleiding,” zegt een boze bewoner. “We werden niet geïnformeerd, terwijl deze schilderingen ons dagelijks leven beïnvloeden. Er is in tegenstelling tot wat er wordt beweerd, ook nooit een goedkeuring geweest van de Welstandscommissie. Het is een grove vergissing van de organisatie, en we voelen ons volledig in de steek gelaten.”
De bewoners stellen dat er een veel effectievere manier was om hen te informeren. “In plaats van ongerichte folders, had er gewoon een reguliere bewonersbrief moeten worden gestuurd die in elke brievenbus belandde. En dan nog beter: via huis-aan-huisbladen of online-media had iedereen bereikt moeten worden,” zegt een andere verontwaardigde bewoner. Het resultaat van de gebrekkige communicatie was desastreus: bij de informatieavond – die bedoeld was om de bewoners bij het project te betrekken – kwam slechts één persoon opdagen.
De bewoners hebben intussen een petitie opgesteld waarin zij eisen dat het project en de communicatie worden geëvalueerd. Meer dan 50 huishoudens uit de Batavierenstraat hebben hun handtekening gezet. Ze eisen dat de gemeente haar beloften uit 2018 nakomt en eindelijk een beleid voor ‘street art’ ontwikkelt, zodat dit soort miscommunicaties niet nogmaals plaatsvinden.
De situatie heeft zelfs de aandacht van burgemeester Carola Schouten getrokken, die nu wordt aangespoord de petitie in ontvangst te nemen. “We hebben recht op goede informatie en transparantie, zeker als stadsprojecten ons woongenot beïnvloeden,” aldus een van de ondertekenaars van de petitie.
Bewoners oude westen voelen zich misleid met muurschilderingen
16 November 2024, 11:58 uur
Rotterdam & Regio